No selge siis, tuleb uus
.
Varsti tuli Markuse ema uurima, et kuhu poiss nii kauaks jäi. Markus pidi lahkuma...
Istusin aknalaual ja vaatasin alumise korruse rõdule. Seal oli üks tädi. Ma polnud teda kunagi näinud. Teadsin, et selles korteris elab üks onu koos oma naisega, kuid seda tädi ma näinud ei olnud kunagi kohanud. Kuna ma tolle onuga väga hästi läbi sain, siis otsustasin asja uurima minna, sest no mine tea, mis murdvargad võivad rõdu kaudu sisse muukida. Selliseid tädisid tasub kahtlustada.
Hüppasin aknalaualt alla, pistsin sussid varvaste otsa ning lippasin alla.
Lasin korduvalt uksekella, kui lõpuks tuli onu ust avama.
"No, Merli, tere! Mis sa siin teed?"
"Tulid naabrivalvet tegema," teatasin tõsiselt. Onu hakkas selle peale muidugi naerma.
Siis kuulsin üht naishäält teisest toast hüüdmas: "Robert, kes see on?"
"Merli! See pisike tüdruk teiselt korruselt!" hüüdis onu Robert vastu. See tädi, kes karjus tuli ka esikusse ja kukkus kätt suruma.
"Tere, Merli! Mina olen tädi Margaret. Onu Roberti naine," jutustas tädike väga innukalt.
Ehmatasin ning küsisin: "Aga mis siis tädi Liinast sai?"
Margaret vaatas tõsiselt onu Roberti poole. Mina lugesin sellest pilgust väga palju... Onu Robert jättis ilmselgelt tädi Liina maha, tädi Liina oli veel rase ka! Pisarad valgusid silma ning jooksin kiiresti koju tagasi.
Emmel oli õigus, kui ta ühe tüli käigus issile käratas, et kõik mehed on sead. Seda nad ka on. Kuid minu õnneks oli Markus teistsugune. Mina oma kuueaastase mõistusega tunnetasin seda.
Õhtul tuli issi koju. Jälle joogine. Seekord isegi veelgi tuntavamalt.
Kui emme koju jõudis hakkasid nad taaskord tülitsema. Nad ei pannud mind vist üldse tähele, sest istusin koguaeg seal samas juures. Vaatasin pealt kuidas vanemad karjusid.
Öösel ärkasin lihtsalt millegi peale üles. Und ei tulnud enam. Läksin elutuppa, võtsin laualt ühe apelsini ning hakkasin sellega mässama. Äkki, kuulen, et keegi kolistab vaikselt minu toas. Liikusin vaikselt sinna ning nägin oma ema minu asju pakkimas.
"Emme, kuhu me läheme?"
"Ära, tibuke, ära. Mina seda sinu isa enam välja ei kannata. Esimese rongiga, mis tuleb, läheme kohe vanaema juurde," teatas ema selgesõnaliselt.
"Aga mis Markusest saab? Ma ei saa enda sõpra siia maha jätta."
"No kahju küll, aga kunagi saate ikka kokku. Mul on tema ema number olemas."
See pisikene lootus siiski lubas mul Markuse juurest lahkuda. See pisike lootus - kunagi saame kokku -, mille ema lubas tollel öösel, on mul siiani meeles.
Läksin vaikselt ema juurde ja embasin teda.
Sosistasime korraga: "Ma armastan sind."